door

Er is op de campus geen eten dat ik een voldoende zou geven

28/03/2024

Ik at pastapesto op de twintigste verdieping van het hoogste gebouw van de TU Berlijn. Het gebouw staat aan de voet van de centrale boulevard die het stadspark doorkruist naar het centrum van de stad.

Daar heeft de universiteit een kantine geplaatst in plaats van een bestuurskamer of een wit-tafelkleedrestaurant. Je haalt er gemakkelijk voor een degelijke prijs een gezonde maaltijd op een van de bijzonderste locaties van de stad. Met uitzicht over het groene tapijt van het stadspark kun je hap na hap de monumenten van Berlijn spotten. Terug in Eindhoven zie ik vooral 20 hoge torens van diepvriespizzadozen. 

Het is een dieptreurig beeld, die skyline van pizzadozen in mijn studentenhuis. Er is in mijn generatie een ‘ontkoking’ gaande, rapporteert het Foodservice Instituut Nederland. Natuurlijk moet er meer en beter gekookt worden. Toch blijft het feit dat veel studenten nog een beetje aan het handje moeten worden genomen, en de eetvoorzieningen op de campus steken geen helpende hand uit. Er zijn namelijk geen opties om te lunchen of 's avonds te eten op de campus die ik namens de studentendoelgroep een voldoende zou geven. 

De opties zijn niet voedzaam, te duur of te klein geproportioneerd. Je krijgt hier een ongezond eetpatroon in je schoot geworpen. De beste optie voor een student die niet wil of kan koken, is mee-eten bij iemand anders. 

Ik zou deze lente het liefst met een bakfiets en een enorme pan vol linzenprut op het koeveld staan en gewoon uitdelen op basis van een vrijwillige bijdrage. Onkosten of verlies halen we wel uit een subsidiepotje. In Amsterdam doen ze dit nu ook al als protest tegen de kantineprijzen. Dat valt makkelijk op te schalen. Ik zie lange rijen cantustafels en cateringbakken voor me, waar je gewoon voor 5 euro elke dag een voedzame en vullende maaltijd kunt halen.  

Niet te veel gevraagd toch? 

Het is geen origineel idee. ‘De Mensa’ is nog steeds en basisvoorziening in veel studentensteden door heel Europa. In Eindhoven hebben we ook decennialang een Mensa gehad, in de Bunker. Daar kon je voor wat gulden (6 gulden in 1998 is 4 euro vandaag) een maaltijd halen en ‘drie keer bijscheppen’. Ze verkochten ooit 1800 maaltijden per dag, tegenwoordig zit er een restaurant met 3D-printen als hightech-gimmick in de gerenoveerde marmeren bunkertoren. 

Een terugkeer van de Mensa kan mij niet snel genoeg gaan.  

 

Tim de Jong is student Industrial Design aan de TU/e 

Deel dit artikel